‘Het is een groot misverstand dat radicale kunst altijd nee zegt’

Vier odes aan artistieke hervormers

Welke kunstenaars of artistieke praktijken kunnen we vandaag (nog) radicaal noemen? Die vraag legden we voor aan vier inspirerende personen uit het Vlaamse podiumveld. De bevlogen odes van Jana De Kockere (aan theatermaakster Hannah De Meyer), Julie Cafmeyer (aan acteur Benny Claessens), Bouchra Lamsyeh (aan onder meer activiste Queen Nikkolah) en Barbara Van Lindt (aan artistiek leider Cristina Alonso) schuiven telkens een andere definitie van radicale kunst naar voren, en toch zijn er parallellen. Zo wordt radicaliteit een synoniem voor de moed om tegen de stroom op te roeien en vastgeroeste normen te bevragen; voor het engagement om als kunstenaar niet alleen artistiek innovatief te zijn, maar ook de structuren waarin gewerkt wordt te veranderen; voor de koppigheid om kunst niet als een eiland te zien, maar als een essentieel onderdeel van een bredere sociaal-politieke, economische en ecologische strijd. Radicale keuzes zijn altijd verankerd, zo schrijft Barbara Van Lindt, in ‘de bereidheid om comfort, privileges en posities los te laten’. Hannah De Meyer, Benny Claessens, Queen Nikkolah en Cristina Alonso doen dat elk op hun eigen visionaire manier.

Lees hier Wortelen in water, de ode van Jana De Kockere aan Hannah De Meyer.

© Dries Segers

Lees hier It’s masterpiece, de ode van Julie Cafmeyer aan Benny Claessens.

© Radovan Dranga

Lisez ici De la nécessaire convergence des luttes, l’ode de Bouchra Lamsyeh à Queen Nikkolah.

© Cillian O’Neall

Lees hier Directeur zonder ego, de ode van Barbara Van Lindt aan Cristina Alonso, co-directeur van L’Artesà

© Cristina Alonso

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

special
Leestijd 1 — 4 minuten

#161

15.09.2020

14.12.2020

Jana De Kockere, Julie Cafmeyer, Bouchra Lamsyeh, Barbara Van Lindt

Jana De Kockere is doctoraatsstudent wijsbegeerte aan de UGent en theatermaker in wording aan het KASK. In haar onderzoek focust ze op de verschuivingen in wat het betekende om kennis te hebben over de wereld in het 17de-eeuwse Europa.

Julie Cafmeyer studeerde in 2015 af aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur. Vandaag schrijft ze en maakt ze theater. In haar theaterwerk combineert ze autobiografische elementen met een transparante speelstijl. Daarbij probeert ze steevast een intense band op te bouwen met haar publiek.

Bouchra Lamsyeh est une juriste de formation spécialisée dans le traitement des minorités en droit européen. Basée à Bruxelles, elle est une artiste autodidacte (Dj / actrice) et co-curatrice, depuis février 2019, du Bâtard Festival avec Sabine Cmelniski.

Barbara Van Lindt staat sinds eind 2019, samen met Agnes Quackels, in voor de algemene en artistieke coördinatie van het Kaaitheater. Voordien gaf ze vorm aan enkele werkplaatsen (Gasthuis in Amsterdam en wpZimmer in Antwerpen), werkte ze mee aan de programma’s van Kunstenfestivaldesarts, en stond ze aan het hoofd van de internationale master voor theatermakers en curatoren DAS Theatre (Amsterdam).

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!