‘Lulu’ © B. Uhlig / De Munt

De kleine redactie (ed. 155-157)

Leestijd 1 — 4 minuten

Etcetera LIVE: De staat van repertoire

20 maart, 17u30-19u30, KASK Gent

‘Het repertoiretheater is in Vlaanderen op sterven na dood.’

Zo steekt cultuursocioloog Rudi Laermans chargerend van wal in zijn artikel voor Etcetera’s nieuwe nummer rond hedendaagsheid, artistieke tradities en vernieuwingen. Exact twintig jaar na het verschijnen van Hans-Thies Lehmanns Postdramatisches Theater dringt zich de vraag op naar de staat van het repertoire anno 2019. Volgens Laermans is die dus nogal beroerd, om het zacht uit te drukken. Zijn tekst staat stil bij wat verloren gaat naast de heropvoeringen van de ‘evergreens’: het ensemblespel, een kritische historische dramaturgie en een specifieke opvatting van het theatermetier.

Toen hem in 2009 gevraagd werd welke kwaliteiten en soorten van theaterteksten konden bijdragen aan een hedendaagse opvoeringspraktijk antwoordde Heiner Goebbels: “Helemaal geen. In plaats daarvan heel andere tekstsoorten: proza, gedichten, dagboeken.”

Hoe verhoudt de jonge generatie zich tot het toneelrepertoire? En de scholen die hen opleiden? De theaterstudenten van nu zijn ongeveer even oud als Lehmanns boek.

We starten deze Etcetera Live met een statement van Rudi Laermans, waarop Khalid Koujili en Mitch Van Landeghem (KASK drama Gent), Eliza Stuyck en Elise Bauwens (Conservatorium Antwerpen) en Amelia Malfait en Axelle Verkempynck (RITCS Brussel) reageren. Daarna volgt een ongetwijfeld pittig debat, gemodereerd door Frederik Le Roy.

Gratis entree!

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

agenda
Leestijd 1 — 4 minuten

#155

14.12.2018

14.03.2018

De kleine redactie (ed. 155-157)

De kleine redactie van Etcetera (ed. 155-157) bestaat uit Kristof van Baarle, Charlotte De Somviele,  Sébastien Hendrickx en Ciska Hoet.

agenda

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!