Oerolfestival

Leestijd 1 — 4 minuten

Wunderkammer: Turning People

We wilden al een tijdje een locatievoorstelling op een weiland maken met een grote groep mensen. Bij wijze van test verzamelden we een dertigtal kennissen in een park om er te experimenteren met groepschoreografieën en het maken van grote objecten met eenvoudige materialen.

Wat ons trof was de spontane samenwerking en creativiteit van de deelnemers. Zo ontstond het idee voor Wijland: een evenement dat mensen verbindt, waarbij toeschouwers performers worden. Na onze brainstormsessies volgde een workshop met 75 jongeren van De Kunstbende waarin we onderzochten hoe participatie werkt en hoe je met een grote groep beelden kan maken. Tijdens de try-out op het Oerolfestival testten we de dramaturgie en de groepsdynamiek uit. Dat was een belangrijke stap, want nadien hebben we het script aangepast en zorgden we ervoor dat de acties een meer poëtische invulling kregen. De definitieve versie van Wijland werd voor het eerst op Kortrijk Congé gepresenteerd.

Aanvankelijk zit het publiek op een tribune aan de rand van een wei. Dan spreken wij ons verlangen uit om iets te maken, te doen. We nodigen het publiek uit ons daarbij te helpen. We bouwen en bespelen klankhoorns en blaasmachines, ontwerpen grote objecten, zoals een grote facetvormige bol of een hoge toren die moet rechtgetrokken worden. We maken steeds grotere bewegingen en hogere bouwsels, tot er een vreemdsoortig dorp ontstaat, een mierenkolonie in volle actie. Finaal komt alles samen in een hedendaags ritueel.

Tegenover deze economische, ecologische en sociaal moeilijke tijden waarin je als individu machteloos staat, plaatst Wijland de mogelijkheid om deel te worden van een gemeenschap, om betrokkenheid te tonen. Door de krachten te bundelen is de mens in staat snel grote veranderingen teweeg te brengen. 

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!