Paul De Bruyne

Leestijd 1 — 4 minuten

Spreekplicht

Het is eind juni 1984. Over twee maand breekt het seizoen 1984-85 uit. Maar geen enkele theatermaker in dit land weet officieel of de overheid zijn activiteiten zal subsidiëren. De nieuwe Raad van Advies heeft de minister inderdaad een advies overgemaakt. Maar officieel is dat nog steeds niet overgenomen. Twee maand voor het seizoen begint. Hoe moeten groepen plannen? Hoe moeten directeurs contracten afsluiten? Acteurs overwegen met wie en wat ze willen spelen?

Hoe het advies van de RAT er uitziet is ook niet geweten. Er heerst zwijgplicht, zegt het huishoudelijk reglement. En voor wie buiten de vriendenkring van de leden valt, geldt die inderdaad. Nogmaals een discriminatie van het establishte wereldje versus de nieuwkomers en/of de gemarginaliseerden.

Wat doorsijpelt is het volgende. Grosso modo heeft de RAT de structuur van het decreet in stand gehouden. Enkel het Kroontheater en Theater De Kelk zouden opgeheven zijn wegens een te groot financieel verlies. De andere groepen behouden hun huidige (financiële) status. Echt werk van de RAT wordt pas tegen het seizoen ’85-’86 in het vooruitzicht gesteld. Mag dat dan a.u.b. openbaar worden, zodat er discussie gevoerd kan worden.

Weg met de zwijgplicht, leve de spreekplicht.

Krijg je graag ons magazine in jouw brievenbus?
Abonneer je dan hier.

column
Leestijd 1 — 4 minuten

#7

15.07.1984

14.10.1984

Paul De Bruyne