Leestijd 1 — 4 minuten

Rudolf von Laban: de utopie vandaag

Was Rudolf von Laban lange tijd niet meer dan een lemma in de boeken dansgeschiedenis, vandaag lijkt hij terug van weggeweest. In het najaar wijdde Nouvelles de Danse een speciale bijdrage aan deze Duitse bewegingstheoreticus, aansluitend op een colloquium rond de man en zijn belang. Voor Etcetera een gelegenheid om Laban en zijn gedachtengoed te belichten in de context van de hedendaagse podiumkunsten.

Fysicus en bewegingswetenschapper Paul Derksen is te gast in Manifest, een rubriek voor vergeten/klassieke teksten: het door hem gekozen fragment is kapstok voor een prangend standpunt. Angstig voor het toenemende autisme in de dans vraagt Derksen zich af of we niet opnieuw, misschien wel met Laban, onze relatie met de ruimte moeten herzien.

Filosoof Adri De Brabandere schetst hoe het ruimtegebruik in de dans door de tijd heen een almaar veranderend werelbeeld laat oplichten.

Lieve Demin sluit af met een in memoriam van de vorig jaar overleden Lea Daan. Deze danseres, choreografe en pedagoge introduceerde en verbreidde de theorie van Laban in Vlaanderen. De historische reconstructie van haar bewogen loopbaan is tegelijk ook een portret van een bewogen tijdperk.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!