http://marius.be/

Leestijd 1 — 4 minuten

In open lucht

Sinds 1991 werken zij samen. Sinds tien jaar spelen ze hun werk voornamelijk in open lucht. Van de boorden van de Schelde in Antwerpen tot de oevers van de Loire in Nantes hebben Waas Gramser en Kris Van Trier een indrukwekkend parcours afgelegd.

Een citaat van Witold Gombrowicz op hun website vat goed samen waarom zij het liefst buiten spelen: ‘Ik verlang van de kunst niet alleen dat zij goed is als kunst, maar ook dat zij goed in het leven is ingepast. Ik hoor liever een Chopin uit een venster over de straat galmen dan een Chopin met alle franje eromheen op een concertpodium.’

Zij nemen het weer zoals het komt. ‘Mij zul je nooit horen zeggen dat het weer slecht is,’ zegt Waas Gramser. In 2005 creëerden zij in het putje van de winter in Le Havre La République des Rêves (naar Bruno Schulz). De voorstelling speelde in één van de laatst overblijvende oude hangars van de havenstad. Er waren gaten in het dak, het sneeuwde naar binnen. Tijdens de Zomer van Antwerpen in 2006 speelden zij Jean van Florette en Manon (naar Marcel Pagnol) de eerste twee weken in bloedheet weer, vervolgens twee weken in de gietende regen. Er is niet één toeschouwer minder voor komen opdagen.

Omdat ze bijna altijd bij daglicht spelen, verbruiken ze weinig energie. Zij bouwden een eigen, maanvormige tribune waarop plaats is voor 200 toeschouwers. Allen die vallen (van Samuel Beckett) werd in de zomer van 2008 gecreëerd op het Oerol festival (Terschelling). De  voorstelling is komende zomer in Antwerpen te zien. Op de door Raymond Mallentjer gemaakte foto zien we Waas Gramser, Kris Van Trier, en (op de achtergrond) Yves Degryse.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

artikel
Leestijd 1 — 4 minuten

#115

01.02.2009

31.03.2009

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!