Hilde Van Nijen

Leestijd 2 — 5 minuten

Gelezen

“Wat moet een acteur zoal? Vooral alles tegelijk doen. Vooral niet teveel op zichzelf betrokken zijn. Zich inleven. Niet gemakzuchtig zijn. Zichzelf leren kennen. Zich voor de wereld interesseren. Het is niet gemakkelijk acteren. Denk dat nooit.”

Marjoleine de Vos : “Doe niet wat je denkt dat ik wil dat je doet”, in : NRC Handelsblad, 10 augustus 1990.

“Ik kan toch alleen maar aan de mensen zeggen dat theater plezierig is, dat je je niet een hele avond hoeft te vervelen met een duur programmaboekje en een jeton van de vestiaire in je handtas.”

Jan Decorte in gesprek met Rudy Vandendaele, in : Humo, 24 juli 1990.

“Wat mij frustreert is dat er in Vlaanderen een desinteresse bestaat voor produkten van eigen bodem en dat al die producenten vanachter hun bureau niet in staat blijken om een produkt op een behoorlijke manier en voor een redelijk aantal voorstellingen te verkopen.”

Ingrid Devos :”Vaarwel aan het theater?”, in : De Morgen, 3 augustus 1990.

“Ik verzet mij tegen dat alles (zakelijk beleid bij Arca, nvdr), nu minister Dewael een poging heeft gedaan om een privé-gezelschap als T.I.L. naar zijn juiste status te verwijzen, al is het alleen maar treurig dat een handjevol filisters opstaat om dat middenstandskraampje te verdedigen en dat de minister moet zwichten.”

Jos Verbist in gesprek met Roger Arteel, in : Knack, 27 juni 1990.

“Het subsidiëren van kunst spreekt niet vanzelf. Natuurlijk niet. Er is hooguit sprake van een traditie die het nu redelijk vanzelfsprekend maakt dat de overheid zich met de kunsten bemoeit. […] Economen hebben zich wel eens op de kunst gestort en geprobeerd iets te ontdekken op grond waarvan je zou kunnen zeggen : vijfhonderd miljoen voor de kunsten en nou is het afgelopen met het debat erover. Maar dat is nooit gelukt. Want zo werkt het niet. Nooit kun je zeggen : nu hebben we het geven van subsidie aan kunst gelegimiteerd. […] Dat voor het subsidiëren van kunst geen legitimering bestaat, is geen reden om het de kunstenaars zelf maar te laten uitmaken.”

Stevijn van Heusden, directeur kunsten bij het ministerie van WVC, in gesprek met Arjen Schreuder, in : NRC Handelsblad, 3 augustus 1990.

“Er moet eigenlijk een wisselwerking zijn tussen cultuur aan de ene kant en economie aan de andere kant. Wij hebben altijd de stelling verdedigd dat cultuur de basisvoorwaarde voor een gezonde economie is. Cultuur genereert creativiteit, als een maatschappij cultuur zou schrappen en verwaarlozen, dan zou daardoor het economische draagvlak worden ondergraven.”

Patrick Dewael in gesprek met Frits Schaling, in : NRC Handelsblad, 1 augustus 1990

Je leest onze artikels gratis omdat we geloven in vrije, kwalitatieve, inclusieve kunstkritiek. Als we dat willen blijven bieden in de toekomst, hebben we ook jouw steun nodig! Steun Etcetera.

artikel
Leestijd 2 — 5 minuten

#31

15.09.1990

14.12.1990

Hilde Van Nijen