De kleine redactie (ed. 155-157)

Leestijd 1 — 4 minuten

Extended Salon: Indisciplinary measures

15 maart, 15u, Kaaitheater

Over ‘het indisciplinaire’

‘When the tigers break into the temple and profane the altar too regularly, their appearance rapidly becomes part of the sacred ritual.’ 
W.J.T. Mitchell

Interdisciplinariteit geldt vaak als een doel en een waarde an sich, terwijl kunstenaars de combinatie en confrontatie van verschillende artistieke disciplines op een meer inhoudelijke manier gebruiken. Ze maken deel uit van een dramaturgie op zoek naar specifieke verhoudingen tot de toeschouwer. Het is in de toe-eigening van disciplines om ze ‘van binnenuit’ te transformeren, dat wat kunsthistoricus W.T.J. Mitchell ‘het indisciplinaire’ noemt, zich voordoet. Het zijn ‘momenten waarop een breuk, een scheurtje ontstaat’, en die fundamentele vragen stellen bij de doelen en grenzen van disciplinaire (kunst)praktijken. Deze ‘clash der disciplines’ is dan ook onvermijdelijk ook een institutionele clash. In dit salon gaan we samen met kunstenaars en denkers dieper in op welke ‘indisciplinaire maatregelen’ zich aandienen wanneer er gewerkt wordt voorbij de grenzen van de kunstdisciplines.

We gaan na hoe kunstenaars de vorm kiezen waarin ze een idee of ervaring willen overbrengen en welke gevolgen die heeft voor hoe een werk ‘werkt’. Hoe laten kunstenaars het verhaal dat ze willen vertellen, bepalen of ze een film, sculptuur, schilderij, installatie, choreografie of voorstelling maken? Welke onderhandelingen maken ze wanneer ze zich verschillende disciplinegebonden specialismen eigen maken? Hoe spelen ze met de ruimtelijke en temporele parameters die daaraan gekoppeld zijn? Wat is de politiek van indisciplinaire praktijken?

Met bijdragen van Peter Eckersall, Bertie Ferdmann, Kristof van Baarle, Frederik Le Roy, Bryana Fritz, Henry Andersen, Elize Mazadiego, River Lin, Gluklya, Esther Severi en Radouan Mriziga. 

Wanneer? Vrijdag 15 maart vanaf 15u

Waar? Kaaitheater

Indisciplinary measures is een samenwerking tussen Kaaitheater, Universiteit Antwerpen, KASK en Etcetera.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

agenda
Leestijd 1 — 4 minuten

#155

14.12.2018

14.03.2018

De kleine redactie (ed. 155-157)

De kleine redactie van Etcetera (ed. 155-157) bestaat uit Kristof van Baarle, Charlotte De Somviele,  Sébastien Hendrickx en Ciska Hoet.

agenda

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!