Leestijd 1 — 4 minuten

Dossier opleiding

In het dossier over opleiding stellen we als eerste instituut de Studio Herman Teirlinck voor. De school bestaat binnenkort 40 jaar en heeft in die tijd zo’n 200 acteurs en actrices afgeleverd. Luk Van den Dries schetst de evolutie van de Studio en had gesprekken met docenten en oudleerlingen.

Schrijven over theateropleiding is een delicate zaak. Je krijgt te maken met instituten die al decennia op zich bestaan en die, behalve in de eindprodukten, weinig van zich laten horen. Er wordt nauwelijks aandacht besteed aan de doorstroming van informatie naar de buitenwacht, zodat wat je van de opleidingsinstituten weet, bestaat uit flarden van horen zeggen. Terwijl acteursopleiding juist een zeer secuur en fragiel proces veronderstelt waar met veel nuances en schakeringen moet rekening gehouden worden.

Het is de bedoeling van deze reeks de eigenheden en verschillen tussen de theaterscholen in beeld te brengen: hoe ze gegroeid zijn en waar ze staan in het huidige theaterlandschap, zodat o.a. de aspirant-acteur een duidelijkere keuzemogelijkheid geboden wordt.

Als eerste opleidingsinstituut stellen we de Studio Herman Teirlinck voor, die ongetwijfeld de grootste en belangrijkste school van het land is en die ook in Nederland een grote aantrekkingskracht heeft. Onmiddellijk botsen we daar met de geslotenheid en het wantrouwen van het systeem: directeur Fons Goris weigert beslist een interview: ‘Ik ben niet van plan daarop in te gaan, Etcetera ligt beneden mijn verwachtingen, ik heb er al genoeg wrevel van moeten ondervinden. Het probleem is trouwens te genuanceerd. Ik zal u een brochure sturen.’ Veel hart en stramme benen, zei Johan Thielemans over Vlaamse acteurs (1). Veel hart en lange tenen kan je zeggen over Vlaamse directeurs.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

varia
Leestijd 1 — 4 minuten

#12

19851015

19860114

Luk Van den Dries

Luk Van den Dries is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en redacteur van Etcetera. Hij wijdde zijn doctoraat aan de opvoeringsgeschiedenis van Heiner Müller in Vlaanderen en is gespecialiseerd in het naoorlogse Vlaamse theater.

 

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!