(c) Michiel Devijver

Leestijd 4 — 7 minuten

Collectieve intelligentie aan het werk!

Fotoverslag van de eerste editie Etcetera x NTGent

Vlaams Minister-President Jan Jambon had even ervoor in zijn Septemberverklaring nog verklaard dat Vlaanderen helemaal klaar was voor de roaring twenties. Op 2 oktober stelden Etcetera en NTGent zichzelf en het publiek de vraag: welke jaren ’20 willen wij eigenlijk? Voor het podiumkunstenveld en voor de stad? Een paar impressies.

Het was de eerste editie van vier reflectiedagen die Etcetera en stadstheater NTGent dit seizoen in elkaar boksen. De centrale vraag kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Met de nieuwe structurele subsidieronde in het verschiet denken heel wat podiumkunstenaars, gezelschappen en theaterhuizen nu héél druk na over welke jaren ’20 zij elk willen. Maar welk decennium willen we precies samen, niet als aparte eilandjes maar als rijk vernetwerkt kunstenlandschap? Nadenken over de nabije toekomst (niet de al te fictieve verre toekomst) is ook cruciaal voor de stad en de wereld. Milieurampen herinneren er ons aan dat een grondige ecologische transitie hoogdringend is. Over welke transitie hebben we het eigenlijk? En hoe zorgen we ervoor dat die voor meer sociale gelijkheid zorgt in plaats van minder?

Het goedgevulde programma liep van 11h tot 23h! Theater Minnemeers transformeerde in die tijd van yogastudio tot restaurant tot auditorium tot volksparlement. Hier wachtten de stoelen ‘s ochtends nog braaf langs de kant op publiek…

© Michiel Devijver

Yoga for all!

Velen kennen de beroemde woorden van René Descartes: ‘ik denk dus ik ben.’ Danseres en yogadocente Caroline D’Haese diende hem enkele eeuwen later van antwoord: ‘no way.’ Geen gezonde geest zonder een gezond lichaam. Het was dan ook meer dan logisch om een lange reflectiedag af te trappen met een yogasessie. De allermoedigsten uit podiumkunstenland waren erbij…

© Michiel Devijver

Subsidies for all!

Na een picknick op het podium (want buiten regende het), vervoegden de langslapers zich bij de allermoedigsten om het over hun gedeelde passie te hebben: de podiumkunsten. Dit programmadeel werd gehost door de fantastische Wouter Hillaert en Philippine Hoegen (State of the Arts). Een speeddate brak het ijs, waarna er vijf discussiegroepjes werden gevormd rond de volgende onderwerpen:

© Michiel Devijver

Hoe kunnen we duurzame loopbanen creëren binnen de podiumkunsten? Daar ging het over fair pay, in- en uitstroom, Johan Simons-lonen versus freelance-kruimels,… De groep die rond zorgcultuur binnen organisaties aan de slag ging kwam met een heus charter op de proppen! ‘Soort podiumkunst’ sloeg op de vraag aan welke soorten podiumkunst we meer of net minder nood hebben. Is er teveel of te weinig repertoire, teveel of te weinig diepgravende performance, etc. Wat missen we, esthetisch gezien? Het vierde groepje vroeg zich af welke taken grote huizen precies moeten opnemen in het veld. De vijfde kring keek collectief in de glazen bol en trachtte te voorspellen hoe een podiumlandschapstekening eruit zou zien in 2030.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Voor de nieuwsgierigen: we delen de uitkomsten van deze gesprekken binnenkort in een artikel op onze site!

Sioen op wielen

Na het drukke gedebatteer gingen we naar buiten, weer of geen weer! Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg maar, vooral, rasartiest en Gentse publiekslieveling, nam plaats aan een mobiele piano. De stoet ging richting Baudelopark om daarna terug te keren naar place to be het Minnemeers.

© Michiel Devijver

School of Resistance

De online NTGent-debattenreeks School of Resistance landde daarna in de zaal. Een prachtpanel, vakkundig gemodereerd door NTGent dramaturge Eline Banken, debatteerde met elkaar over welke vorm de ecologische transitie precies moet aannemen dit decennium. Irma Emmery, onderzoeker aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, vertelde er over het tiny house dat ze samen met haar ouders bouwt. Marie-Monique Franssen van Oikos gaf een inkijk in het boekessay waar ze aan meeschreef rond zorg en ecofeminisme. Het pleidooi van Marie-Monique en Irma voor degrowth, een economische krimp als antwoord op de milieucrisis, werd tegengesproken door Koen Schoors, professor economie aan de UGent. Hij geloofde dat ‘groene groei’ wel degelijk mogelijk en zelfs wenselijk was.

© Michiel Devijver

Sibo Kanobana, auteur en sociolinguïst aan UGent, plaatste de hele discussie dan weer in een uitgebreider geografisch en historisch perspectief: hoe de wereld vandaag (mal)functioneert is door en door het product van een destructieve, koloniale geschiedenis.

© Michiel Devijver

DIY diner deluxe!

Om vol te kunnen houden moest de innerlijke mens op een bepaald moment dringend worden gevoed. Met voedseloverschotten werd een meer dan smakelijk diner bereid. Korean/Mexican fusion streetfood en dat alles vegan, gluten- & lactosevrij. Er waren maistortilla’s met aubergine, gepekelde rode kool, prei, gochujang salsa, ETCETERA!

© Michiel Devijver

Het Volksassemblee

Ahum, ahum. Het kostte de hosts van het slotdeel van de reflectiedag, Etcetera-redacteurs Joachim Robbrecht en Sébastien Hendrickx, wat moeite om iedereen uit hun gezellige, informele gesprekjes te halen. Next up was het Volksassemblee, een experiment in deliberatieve democratie. Opnieuw was er een speeddate waardoor het publiek elkaar wat beter kon leren kennen. Daarna volgden verspreid door het hele gebouw groepsgesprekken, begeleid door facilitatoren van Extinction Rebellion Gent.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Onderwerpen waren:

  1. Groen: Iedereen is tegenwoordig ‘groen’. Maar op welke manier willen we eigenlijk ‘vergroenen’? Willen we verder groeien en de problemen oplossen met  technologische vernieuwingen? Of zetten we een stap achteruit, gaan we minder doen en krimpen we economisch?
  2. Jobs: Welke jobs gaan of moeten in Gent verdwijnen door de aanpak van de milieucatastrofe? Wat komt ervoor in de plaats? Aan welke nieuwe jobs is nood?
  3. Politiek: Het bestaande politieke systeem reageert niet snel en kordaat genoeg op de klimaatproblemen. Hoe kunnen we burgerinspraak beter organiseren om de nodige stappen te zetten? Zodat we de komende hittegolven overleven en uwe kelder niet elke week volloopt. Hebben we nood aan een Gents Stropkesburgerparlement?
  4. Sociaal: ’t Is niet de Gele Hesjes tegen de Groene Bobo’s. Hoe maken we van de vergroening van economie en maatschappij iets dat zorgt voor meer sociale gelijkheid in plaats van minder?
  5. Stad: Hoe moeten we de straten, pleinen en waterlopen van Gent inrichten om om te gaan met de milieucrisis? Boeren in de binnenstad? Gras op de Graslei? Minder asfalt en kasseien? De dijken ophogen rond de Schelde? En hoe ziet het volgende mobiliteitsplan er uit?

De resultaten van deze gesprekken worden verwerkt tot een open brief gericht aan het Gentse stadsbestuur.

DJ Iris

Uitbollen deden we met de good vibes van DJ Iris. Ze was er al de hele dag bij om tussendoor plaatjes te draaien, maar aan het eind was de floor all hers, en all ours natuurlijk. Er werd voorzichtig gedanst, stapje voor stapje over de sociale grenzen heen…

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Voor zij met FOMO: in januari volgt de nieuwe editie van Etcetera x NTGent. Stay tuned.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!