Leestijd 2 — 5 minuten

Podiumpodcastdag op 19 februari

(VOLZET: inschrijvingen afgelopen.)

Op 19 februari organiseert Etcetera een dag vol workshops: experts leggen ons uit hoe je een kwalitatieve podcast maakt.

De Etcetera-redactie wil zelf aan de slag met podcasts en deelt dat leerproces graag met onze lezers. Daarom maken we deze studiedag gratis toegankelijk. Omdat we interactief werken, zijn de plaatsen echter beperkt.

Voor wie? 

Je bent een maker of podiumprofessional én je hebt een podcastplan. We mikken dus op mensen met een concreet idee, en onderzoeken samen hoe je dat omzet in een heuse podcast.

Wanneer? 

19 februari, 10u30-15u

Inschrijven niet meer mogelijk: VOLZET 

De workshop is gratis, maar de 20 plaatsen zijn al ingenomen. We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan!

Waar?

Online. Bij de bevestiging van je inschrijving, ontvang je een Zoomlink.

Programma Podiumpodcastdag

 

Voormiddag: 10u30-12u30 (plenair)

Introductie: Podcasts van a tot z – door Katharina Smets

Katharina Smets trapt de dag af met een overzicht van verschillende podcaststijlen en methodes met voorbeelden uit binnen- en buitenland. Ze geeft een korte inleiding over basistechnieken en behoeftes voor een meer artistiek audioverhaal.

Katharina Smets is radiomaker, performer en onderzoeker. Ze verwerkt documentair materiaal tot live performances, geluidsgidsen en radioproducties. Katharina produceerde werk voor theater, muziekensembles en omroepen. Momenteel werkt ze aan De Stemmen, een artistieke podcast in samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, vol verhalen en muziek.

Namiddagsessies: 13u30-15u (3 break-out rooms in kleinere groepen)

Optie 1: Thuis geluid opnemen – door Luc de Groen

In deze workshop leer je hoe je thuis kunt opnemen. Hoe kun je met minimale middelen maximale kwaliteit realiseren? Of, als het budget het toelaat, met welke spullen kun je je podcast-setup upgraden? Wat is er nodig voor een goede akoestiek en welke software is er beschikbaar?

Luc de Groen is dramaturg, filosoof en podcastmaker. Hij maakt podcastrecensies voor theaterkrant.nl, podcastinleidingen en speciale podcastseries voor diverse theater- en dansinstellingen. Daarnaast is hij artistiek directeur van het Café Theater Festival in Utrecht en doceert hij filosofie aan de toneelschool van ArtEZ.

Optie 2: Zelf monteren – door Xandry van den Besselaar (De Zendelingen)

De workshop is voor mensen zonder of met weinig ervaring in audiostorytelling. In de workshop onderzoeken we de kracht van audio. Je leert de beginselen van het monteren van audio in het gratis montageprogramma Reaper en je leert hoe je een kort meerlagig audiostuk opbouwt.

Xandry van den Besselaar1 (°1989) is dramaturg, schrijver en audiokunstenaar. Samen met Anna Dupon vormt ze tweemanscollectief VETO.
De Zendelingen is een netwerk van veelal jonge schrijvers, video- en radiomakers, digital storytellers en omkaderaars die reflectieve projecten opzetten over (podium)kunst, vaak in samenwerking met festivals en cultuurhuizen.

Optie 3: Podcasts publiceren en promoten – door Abbie Boutkabout

Hoe publiceer je je podcast op de populairste apps (Apple, Google, Spotify e.a.)? Hoe maak je zelf de graphics voor je podcast? Hoe promoot je je podcast online?

Abbie Boutkabout is scenarist en podcastmaker. In haar podcast This Is What I Read bespreekt ze boeken uit het dekoloniaal en intersectioneel spectrum. Ze nodigt kunstenaars, schrijvers, activisten en performers uit om te praten over deze boeken die hun leven hebben gevormd, en over wat hun eigen werk drijft.

1Foto Xandry van den Besselaar: Pablo Cepeda

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!