
Sterke Jan en de kunstensector, toch liefde?
Bart Caron
© Berten Vanderbruggen
De kunstenwereld doet zich graag voor als een zachte sector, maar niets is minder waar. Etcetera en NTGent organiseren hun derde reflectiedag rond psychische kwetsbaarheid in de podiumkunstensector en de maatschappij.
Het aantal burn-outs was al schrikwekkend hoog, en na twee jaar pandemie vallen in verschillende huizen meerdere personeelsleden tegelijk uit. Zou het kunnen dat achter al die fantastische theater- en dansvoorstellingen, die op zo’n weergaloze manier onze menselijke kwetsbaarheden sublimeren, zelf heel wat gekwetste mensen schuilgaan? Geven we voor de kunst niet letterlijk vaak het beste van onszelf?
Gelukkig klinkt de roep om kunst (opnieuw?) als een essentieel ‘onderdeel van welzijn’ te zien. Ook kunstenaars zelf zetten het podium vandaag graag in als een safe space waar in nabijheid van het publiek (autobiografische) trauma’s, onzekerheden en verdriet worden gedeeld. Geconfronteerd met zulk persoonlijk werk is het bij uitstek de criticus die zijn rol moet herdefiniëren. Met een kunstkritisch oordeel alleen kom je er vaak niet meer. Soms voelt de criticus zich meer een ‘getuige’ die met zijn aanwezigheid een proces van emancipatie en heling in zijn individueel en gemeenschappelijk belang kan erkennen. De zoektocht naar de voorwaarden van een zorgzame kunstkritiek wordt een belangrijk thema tijdens deze reflectiedag. Daarnaast gaan we via een interactieve gespreksperformance op zoek naar good practices van zorg voor kwetsbaarheid in het kunstonderwijs en onze cultuurinstellingen. En we laten ook het Gentse publiek aan het woord via een volksassemblee. Hoe dragen we zorg voor elkaar op en naast de scène? Aan welke maatschappelijke zorgethiek hebben we vandaag nood?
Hoe schrijf je over werk waarin (emotionele, intellectuele, fysieke) kwetsbaarheid aan bod komt? Welk soort kritiek verwachten makers daarover? We starten de dag met een debat over zorgzame kunstkritiek met Sachli Gholamalizad, Dominique Willaert, Jozefien Mombaerts en Marijn Lems, gemodereerd door Wouter Hillaert.
Analoog wordt een intergenerationele voorstelling waarin wordt gezongen en gesproken over de kindertijd, over moeders en over zoekende ontwrichtende liefdes. Een partituur over afgelegde en gewenste leerprocessen. Over vroeger en later maar ook over hoe jezelf als jonge – of oudere – mens te positioneren binnen de wereld. Een voorstelling als een grote open vlakte waarop Willem met muziek, tekst en beeld terugblikt en vooruitkijkt en Louis vooruitblikt en terugkijkt.
We organiseren twee samenleessessies rond kwetsbaarheid, begeleid door Stine Sampers (Sick Woman Theory van Johanna Hedva) en Leni Van Goidsenhoven. Daarnaast kan je ook samen luisteren naar de theatrale podcast over empathie van theatercollectief Par Hasard, of leren van de levensexperts van bodies of knowledge (BOK).
Je kiest één van de sessies:
-> ofwel neem je deel aan de BOK-sessie met Lien: ‘Een ander ritme dan de anderen: leven met chronische vermoeidheid’ (Nederlandstalig, groepsgesprek in Engels/Nederlands.)
-> ofwel neem je deel aan de BOK-sessie met Giu: ‘Prendre soin des personnes qui connaissend des troubles disociatifs’ (Franstalig, groepsgesprek in Frans/Nederlands/Engels.)
BOK is een plek waar mensen van elkaar kunnen leren. Dingen die men meestal niet leert, verteld door stemmen die niet altijd gehoord worden, uit verschillende delen van de samenleving en de wereld. In BOK wisselen we kennis uit die een rechtvaardigere en meer humane samenleving voedt. Het is een ruimte om te luisteren, te vragen, te verbinden. BOK verwelkomt eerder levensexperts dan professionele autoriteiten.
In een Groot Gents Volksassemblee gaan we dieper in op de oorzaken en gevolgen van burn-outs. Kleine groepjes buigen zich over verschillende onderwerpen en brengen daarna hun bevindingen terug naar de grote groep. Hoe nieuw zijn burn-outs? Hoe gaan we voorbij het stigma en de schaamte, en maken we burn-outs bespreekbaar? Hoe gaan we om met bore-outs? Welke veranderingen moeten er gebeuren in de maatschappij om burn-outs tegen te gaan? En hoe pik je de draad weer op na een periode van genezing?
12 juni, 15u30-21u30, NTGent Minnemeers
Tickets voor een dagdeel of voor de hele dag via de website van NTGent.
De reflectiedag is gratis, reserveren is verplicht. De reserveringskost van 5 € krijg je op het evenement terug in de vorm van twee gratis drankbonnetjes.
KRIJG JE GRAAG ONS PAPIEREN MAGAZINE IN JOUW BRIEVENBUS? NEEM DAN EEN ABONNEMENT.
REGELMATIG ONZE NIEUWSTE ARTIKELS IN JOUW INBOX?
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF.
JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.