Leestijd 2 — 5 minuten

Het Gebeuren

Weest geprezen :

De Thaliaprijs van uitgeverij Hoste ging naar regisseurs Luc Perceval en Guy Joosten van Blauwe Maandag Compagnie.

De prijs van het Theaterfestival van Rotterdam ging voor de tweede achtereenvolgende keer naar Blauwe Maandag Compagnie, voor Strange Interlude van O’Neill, een co-produktie tussen BMC en Noordelijk Theater De Voorziening, in een regie van Luc Perceval. Katelijne Damen kreeg de Theo d’or prijs van de vereniging van Schouwburgdirecteuren voor haar vertolking van Nina Leeds in Strange Interlude van BMC. Vic De Wachter ontving de Arlecchino-prijs voor zijn rol van Basov in Zomergasten, eveneens een BMC-produktie. Wim Vandekeybus en Ultima Vez ontvingen voor de tweede maal de Amerikaanse dansonderscheiding Bessie Award én de International Award van Dance Umbrella ’90 in London voor Les Porteuses des Mauvaises Nouvelles.

Arne Sierens kreeg de Nederlands-Vlaamse toneelschrijfprijs voor Mouchette, een stuk dat hij schreef in opdracht van Oud Huis Stekelbees. Hij deelde die prijs met Alex Van Warmerdam (De Mexicaanse Hond) die hem kreeg voor Het Noorderkwartier.

Arca 40 jaar : gefeliciteerd. deSingel 10 jaar : vansgelijken. Etcetera Jaargang 9 : proficiat. Nog nooit vertoond : (Behalve in Etcetera 2/1983 pag. 38) Oud Huis Stekelbees schetste publiekelijk het failliet van recensent Edward Van Heervoor zijn nonchalante berichtgeving over het Stekelbeesfestival (1-4/11/90). OHS deed dat via een ‘personeelsadvertentie’ in De Morgen. De perswereld in het zadel en uit de sector steeg nogal wat gejuich op. Een eerste resultaat is een debat over theater en persvrijheid, ingericht door de V.U.B. op 11 december. Qua deadline te laat voor Etcetera 32, 33 echter …. Kwestie van overleven ontslaat het Vlaams Theater Instituut zijn personeel. De oorzaken zijn een door de jaren opgebouwde schuldenlast en het uitblijven van structurele subsidieverhoging. Wat 1991 betreft is het financiële voortbestaan gegarandeerd. Voor het nu al legendarische jaar 1992 blijven de vraagtekens. Wie wenst nog zijn nek structureel uit te steken met parlementsverkiezingen in het vooruitzicht ?

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

artikel
Leestijd 2 — 5 minuten

#32

15.12.1990

14.03.1991

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!