Leestijd 2 — 5 minuten

Erfenis en innovatie

Op 6 september werd op Het Theaterfestival in het Kaaitheater de Etcetera special voorgesteld die we maakten naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het blad. Hij kwam tot stand met de steun van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en wordt gratis verspreid in Vlaanderen en Nederland.

Deze special bevat twee parallel lopende teksten. De ene is een tijdlijn van ‘dertig jaar theater, dans etc. in 200 en enige gebeurtenissen en citaten’. Het is een onvermijdelijk subjectieve terugblik; toch hopen we ermee een beeld te hebben kunnen geven van dertig jaar podiumactiviteit in Vlaanderen.

Daarnaast is er een interview met Ivo van Hove. Zijn carrière valt zowat samen met dertig jaar Etcetera. We hadden met hem een gesprek over zijn theaterwerk en over de plaats die het theater in de wereld van vandaag bekleedt.

De openingstekst van ons septembernummer is een verlengstuk van de special. Rudi Laermans blikt erin terug op dertig jaar kijkervaring. Zijn tekst leest daardoor ook als een geschiedenis in vogelvlucht van de hedendaagse dans in Vlaanderen.

Door de onverwachte dood van dramaturge en essayiste Marianne Van Kerkhoven op 4 september verliep de presentatie van de special enigszins in mineur. Enkele weken daarvoor was ook essayist en criticus Dirk Lauwaert overleden. Daarmee heeft Vlaanderen op zeer korte tijd twee mensen verloren die de voorbije decennia van kapitaal belang zijn geweest voor het denken en schrijven over kunst. We gedenken hen in dit nummer allebei met een in memoriam.

Sinds twee jaar is het archief van Etcetera van 1983 tot 2008 volledig digitaal beschikbaar. Binnenkort worden daar de jaargangen tot 2011 aan toegevoegd. Alle artikels die Dirk Lauwaert en Marianne Van Kerkhoven ooit voor het blad schreven, kunnen er worden geconsulteerd. Op die manier houden we hun rijke erfenis levend.

De dertigste verjaardag van dit blad is niet enkel aanleiding tot een terugblik, het is ook een moment van innovatie. We voegen aan onze werking een nieuwe component toe: Etcetera online. Tijdens het theaterseizoen plaatsen we wekelijks één recensie van een recente podiumvoorstelling op onze site.

Daarnaast gaan we een samenwerking aan met Sarma. Deze werkplaats voor kritiek, dramatur- gie en dansonderzoek zal online teksten aanbieden die aansluiten bij de redactionele inhoud van Etcetera. Daarmee installeren we tegelijk een dialoog en verbreden we onze reflectie op het veld.

Etcetera online en de papieren nummers zijn twee aspecten van eenzelfde verhaal. Het ene laat ons toe om kort en snel op de actualiteit te reageren, met het andere gaan we breder en dieper in op de kunstenaar en zijn werk, en op actuele tendensen in de podiumkunsten.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

artikel
Leestijd 2 — 5 minuten

#134

15.09.2013

14.12.2013

Johan Reyniers

Johan Reyniers is schrijver en dramaturg. Hij was de directeur van de Leuvense organisatie voor hedendaagse dans Klapstuk (1993-1998) en artistiek directeur van het Kaaitheater (1998-2008). In 2008 werd hij hoofdredacteur van Etcetera. Sinds 2014 is hij hoofddramaturg bij Toneelgroep Amsterdam.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!