
Sterke Jan en de kunstensector, toch liefde?
Bart Caron
Het Antwerps Kunstenoverleg startte in de aanloop naar de ‘Moeder aller verkiezingen’ een campagne onder de naam ‘Mijn dagelijkse portie kunst’. Dit boek is een aanvulling op de debatten die destijds werden georganiseerd.
Gealarmeerd door de Antwerpse besparingen op de kunsten en met de zogenaamde ‘Moeder aller Verkiezingen’ in het verschiet, startte AKO (Antwerps Kunstenoverleg) in september 2013 een campagne op die het brede publiek moest overtuigen van de alomtegenwoordigheid en waarde van kunst. Naast een reeks debatten en de publiciteitscampagne ‘Mijn dagelijkse portie kunst’ kwam er ook een boek van met een eenvoudig maar trefzeker concept. De hemel van de verbeelding bestaat uit brieven waarin heel diverse stemmen (kunstenaars, kunstwerkers, zakenlui, academici, bekende mediafiguren en politici van uiteenlopende ideologische strekkingen) hun visie op de rol en het belang van kunst onder woorden proberen te brengen. Zij richten zich daarbij tot een al even uiteenlopende groep geadreseerden: een familielid, een vriend, een oude schoolmeester, een asielzoeker, de Vlaamse Minister-President, enzovoort. Met zijn persoonlijke en opiniërende toon kan het boek worden beschouwd als een aanvulling op de veelbesproken academische studie De waarde van cultuur die rond dezelfde tijd, net voor de verkiezingen van mei 2014, verscheen.
De hemel van de verbeelding: zestig brieven over kunst verscheen bij EPO, Berchem, 2014
KRIJG JE GRAAG ONS PAPIEREN MAGAZINE IN JOUW BRIEVENBUS? NEEM DAN EEN ABONNEMENT.
REGELMATIG ONZE NIEUWSTE ARTIKELS IN JOUW INBOX?
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF.
JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.