Leestijd 1 — 4 minuten

Cultuurmanager van het jaar

Aengespoeld & opgeligt

Naar jaarlijkse gewoonte hebben Voka (het Vlaams netwerk van ondernemingen), FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en 250 abonnees van Knack de prijs voor de meest verdienstelijke cultuurmanager van het jaar uitgereikt.

Peter de Caluwe (De Munt, Brussel) en Jan Denolf (ex-De Werf, Brugge) waren de gedoodverfde winnaars maar uiteindelijk kaapte Rik Rotsaert, algemeen directeur van KultuurBrouwerij Opstakel in Wijkname, vrij verrassend de prestigieuze prijs weg.

Het juryrapport windt er geen doekjes om: ‘Rik Rotsaert converteerde het teloorgegane Theater Opstakel tot een dynamische KultuurBrouwerij met een sterke lokale verankering en een supraregionale uitstraling. De uitbreiding van het kunst- en cultuurcentrum met een fit-o-meter, een fietsherstellingsdienst en een bioslagerij getuigt van een toekomstgerichte en geïntegreerde aanpak.’

Rik Rotsaert (°1963, Roeselare) is gediplomeerd sanitair installateur, gespecialiseerd in thermische verzinking. In die functie begon hij zijn carrière op het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Luc Martens (1995-1999). Nadien was hij jarenlang de organisator van de IETM Kerstmarkt in Helsinki en initiatiefnemer van de bekende nordic walking weekends van 0K0 (Overleg Kunstenorganisaties) in de holle wegen van Asse en omstreken. In 2006 werd hij Schepen van Sport en Cultuur (CD&V) in Wijkname en in 2012 algemeen directeur van de KultuurBrouwerij Opstakel. In de beleidsnota die hij bij zijn aanstelling voorstelde, vergeleek hij zijn aanpak met de werking en de kracht van een circulaire en autogene warmwaterpomp.

Op 15 december jl. overhandigden drie vertegenwoordigsters van de organiserende instanties de prijs aan de geëmotioneerde winnaar. Dit gebeurde ter gelegenheid van het begin van de Commedia dell’arte feestweek in zijn eigen centrum (foto). De prijs bestaat dit jaar uit een iPad, een wijncursus ‘Van Prosecco tot Champagne’ en voor 3.750 euro aan Sodexo dienstencheques.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

column
Leestijd 1 — 4 minuten

#131

15.12.2012

14.03.2013

Youri Dirkx, John Zwaenepoel

Youri Dirkx (1972) is lid van het Brusselse theatercollectief Tristero.

John Zwaenepoel (1963) was zakelijk leider van het STUC en van Ultima Vez. Hij is manager van Damaged Goods.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!