Leestijd 1 — 4 minuten

Belgische anthologie

In New York verscheen onlangs An Anthology of Contemporary Belgian Plays, uitgegeven en van inleidingen voorzien door David Willinger.

De auteur, wiens belangstelling voor het Belgische theater gewekt werd via aan scriptie die hij maakte over het werk van De Ghelderode, verbleef in 1981 voor het eerst gedurende een paar maanden in België waar hij grondig kennis maakte zowel met het Vlaamse als met het Franstalige theater. Sindsdien keerde hij regelmatig weer o. m. om er te werken aan de vertaling van de stukken die nu opgenomen zijn in deze bloemlezing. Naast algemeen situerende artikels van de hand van Jacques Dedecker, Marc Quaghebeur en Jaak Van Schoor, bevat het boek de vertalingen van de volgende toneelteksten : Thuis en Het leven en de werken van Leopold II van Claus ; Best Mogelijk van Lucienne Stassaert ; en Geruchten en Ziektekiemen van Ivo Van Hove. Aan Franstalige kant : Jim le téméraire enDave au bord de la mer van René Kalisky ; L’homme qui avait le soleil dans sa poche en L’aménagement van Jean Louvet en L’auto-stoppeur van Jean Sigrid. De keuze van de teksten is uiteraard subjectief en aanvechtbaar: zijn Thuis én Leopold II wel representatief voor Claus?; moest van Lucienne Stassaert zo nodig het minder interessante Best mogelijk opgenomen worden?; is de waarde van Van Hoves teksten niet conjunctureel en overschat? enz. Gezien er in de USA wellicht helemaal niks geweten is over het Belgische theater, is elk begin van het vullen van dit gat welkom; syntheses komen dan later wel..

Willinger, David, Editor, An Anthology of Contemporary Belgian Plays. 1970-1982; The Whitston Publishing Company, Troy, New York, 1984.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

artikel
Leestijd 1 — 4 minuten

#10

19850415

19850714

Marianne Van Kerkhoven

Marianne Van Kerkhoven (1946-2013) was een Vlaamse dramaturge en theatercriticus. Ze was ondermeer actief als huisdramaturg bij het Kaaitheater en publiceerde tal van artikelen over podiumkunsten. Een aantal van haar teksten werd verzameld in Van het kijken en van het schrijven (2001).

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!