Leestijd 1 — 4 minuten

Kin-jeh’s droom over de kunstexamens

Bertolt Brecht, Me-ti. Boek der wendingen, vertaling Pé Hawinkels, SUN, Nijmegen, 1976

Kin-jeh vertelde, dat hij eens gedroomd had hoe een volkslievende regering vanwege de hand over hand toenemende dichterij strenge examens ingevoerd had voor de uitoefening van deze kunst.

De kandidaten werden over de markt een zaal binnengeleid en kregen opdracht alles wat ze waargenomen hadden op een groot vel papier te schrijven. De vellen werden door ambtenaren opgehaald, en nu werden nieuwe vellen uitgedeeld, waarop verdere waarnemingen neergeschreven moesten worden. Dat werd dikwijls herhaald en tenslotte werd slechts diegenen de openbare uitoefening van de dichtkunst toegestaan, die een bepaald aantal vellen met waarnemingen hadden kunnen vullen.

Hierop verbeterden de toestanden, maar zij stemden nog steeds niet tot bijzondere tevredenheid. De regering stelde daarom nieuwe examens in, en wel uitsluitend voor hen, die voor de eerste examens reeds geslaagd waren. Hun werkstukken werden hun weer terugggegeven, samen met een enkel groot vel, en hun werd gevraagd, dat ze nu hun waarnemingen op dit vel zouden samenvatten. Vervolgens werden deze vellen opgehaald en andere uitgedeeld, half zo groot, tot hetzelfde doel. En dit werd ook herhaald, er werden steeds kleinere vellen uitgedeeld. En tenslotte werd slechts diegenen de openbare uitoefening van de dichtkunst toegestaan, die de meeste waarnemingen op de kortste manier konden opschrijven. Kin-jeh vertelde dat in zijn droom alleen hij en nog vier anderen voor de examens geslaagd waren en drie van de vier anderen waren onbekenden geweest.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!