Leestijd 2 — 5 minuten

Generation XIII – een documentaire podcast

5 dancers * 3 years * 1 school

Elke drie jaar doen 1000 jonge dansers uit de hele wereld auditie voor PARTS, de school voor hedendaagse dans in Brussel, onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Elke drie jaar kunnen maar 40 onder hen starten in de Training Cycle. De documentaire podcast Generation XIII schetst een portret van de generatie die sinds september 2019 aan PARTS studeert, aan de hand van de ervaringen en stemmen van vijf studenten. Via interviews, captaties in de dansstudio’s en dagboekfragmenten, ingesproken in hun mobiele telefoons, volgen we Kia uit Nieuw-Zeeland, Eleni uit Griekenland, Marllon uit Brazilië, Zoé uit Frankrijk en Renátó uit Hongarije voor drie jaar, doorheen hun hele opleiding.

PARTS is een kleine, maar gerenommeerde school voor hedendaagse dans, met erg getalenteerde studenten die wereldwijd gerekruteerd worden. De podcast belooft een inkijk binnen de muren van deze uitzonderlijke plek. Maar bovenal opent Generation XIII de deuren naar het verhaal van een erg diverse groep jonge mensen die van de andere kant van de wereld naar Brussel verhuizen, om er samen de meest intense en vormende jaren van hun leven door te brengen. De vijf protagonisten zijn divers wat betreft hun socio-economische en culturele achtergrond, de landen waar ze vandaan komen, hun eerdere danservaring (van tap over ballroom dancing, twerken tot ballet), persoonlijkheden en ambities. Soms in harmonie, soms in contrast, schetsen hun stemmen een beeld over wat het betekent om te leren, te dansen en te creëren en over wat er gebeurt als een diverse groep jonge mensen van over de hele wereld een gemeenschap vormen in een stad als Brussel. Generation XIII is dus een verhaal over dans, maar vooral ook over jong zijn in deze tijd, over nieuwe banden smeden ver weg van huis, worstelen met culturele en sociale verschillen, over keihard werken, heimwee, groeien en plezier maken.

“The school is not about the teachers, the school is about the students and how students can build a school.” (Zoé)

Sinds maart 2020 is de huidige studentengroep helaas ook de Corona-generatie. Meer dan ooit voorzien, functioneert Generation XIII zo ook als een tijdscapsule die deze buitengewone jaren chroniqueert.   

Elke episode van de serie vat een semester aan PARTS in ongeveer 45 minuten; zes in totaal. De proloog bestaat uit vijf korte portretten (15 minuten) met de achtergrondverhalen van de hoofdrolspelers. De podcast wordt volledig gedragen door de stemmen van de studenten, doorweven met de typische geluiden en overvloedige muziek die weerklinken in de studio’s en gangen van een dansschool.

“I passed hours reading a lot of things about PARTS on google and I said: ‘fuck, that school is like Beyonce. Beyonce is the queen op pop. And PARTS is the queen of dance!'” (Marllon)

Episode 1. This school is about the students

Episode 2. Who would have thought that we couldn’t touch anymore?

Portret Kia

Portret Marllon

Portret Zoé

Portret Renato

Portret Eleni

 

Je kan de podcast ook hier vinden, of in je favoriete podcast app.

JE LEEST ONZE ARTIKELS GRATIS OMDAT WE GELOVEN IN VRIJE, KWALITATIEVE, INCLUSIEVE KUNSTKRITIEK. ALS WE DAT WILLEN BLIJVEN BIEDEN IN DE TOEKOMST, HEBBEN WE OOK JOUW STEUN NODIG! Steun Etcetera.

multimedia
Leestijd 2 — 5 minuten

#163

15.03.2021

31.05.2021

Delphine Hesters

Delphine Hesters is cultuursocioloog. Ze werkt als onderzoeker, facilitator en adviseur voor organisaties en beleidsmakers in cultuur. De afgelopen tien jaar deed ze onderzoek over o.a. de precaire positie van de kunstenaar, het Kunstendecreet, fair practice, culturele diversiteit en genderongelijkheid in de kunsten.

NIEUWSBRIEF

Elke dag geven wij het beste van onszelf voor steengoede podiumkunstkritiek.

Wil jij die rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!