#162
01.12.2020
—
14.03.2021
download pdf
Stephan Moens pleit voor een intelligente, eenvoudige en nederige herontdekking van het repertoire.
Voor Iets op Bach ging Les Ballets C. de la B. in zee met het Ensemble Explorations. Over de ontmoeting tussen de wereld van de barokmuziek en het universum van Alain Platel sprak Marleen Baeten achtereenvolgens met Roel Dieltiens, die de muzikale leiding had, en Alain Platel, die de regie voerde.
De oude relatie tussen woord en klank is niet meer wat ze was, maar misschien houdt dat een uitdaging in voor de toekomst. Peter Vantyghem verkent de populaire muziek en komt uit bij Het muziek Lod.
De kloof tussen artiest en publiek en hoe ze te dichten of te verdiepen. Gert Keunen over live-concerten.
René Boomkens is de eerste hoogleraar popmuziek van de Lage Landen. Etcetera vroeg hem om een tekstfragment dat hem nauw aan het hart ligt te becommentariëren. Hij koos een verhaal van de Italiaanse auteur Gianni Celati.
‘Als geen ander medium is muziek in staat ons uit het heden los te maken en onze aandacht te verstrooien over verschillende momenten van en lagen in de tijd’, schrijft René Boomkens.
Drie docenten van de dansopleiding P.A.R.T.S. bevragen en preciseren eikaars ideeën over tijd, duur, ritme, continuïteit, beweging, muziek en leven. Veronique Patteeuw registreerde het gesprek en stelt de actoren voor.
Lieven De Cauter over de messianistische muziekopvattingen van Walter Benjamin.
Vier recensenten voeren een gesprek over muziek en theater, over vaders en zonen, over twee generaties critici. Een eenakter op schrift gesteld door Clara Van den Broek.
In de tweede aflevering van onze reeks over produceren eind jaren ’90 staan de kunstencentra centraal. Zij combineren een presentatie- met een productietaak. Marleen Baeten sprak met Stef Ampe en Kristof Jonckheere van het Nieuwpoorttheater (Gent) en met Willy Malysse van Limelight (Kortrijk). Beide centra varen sinds kort een nieuwe koers die prioriteit geeft aan de productiewerking.
Dertig jaar na Saved van Edward Bond, stoot het geweld van Blasted van de jonge schrijfster Sarah Kane op een zelfde muur van verontwaardiging en onbegrip. Erwin Jans over Sarah Kane en het new English writing.
In de jaren ’60 en ’80 creëerden regisseurs en gezelschappen in Vlaanderen ‘hun’ Brecht. Guy Cools vraagt zich af of Brecht ook vandaag nog kan fungeren als luis in de pels.
Peter Anthonissen over de kunstenaarsvereniging Barre Weldaad en het werk van auteur-regisseur Stef Driezen.