Gerard Mortier (1943-2014)

“Europa heeft afgedaan. De partijpolitiek heeft ons totaal verloederd. De politici hebben sinds de Tweede Wereldoorlog veertig jaar de tijd gehad om Europa een gezicht te geven, ze zijn er niet in geslaagd. De kunstenaars zijn de enigen die Europa een gezicht hebben gegeven. Wij hebben een Europese kunst geschapen. Maar we staan alleen.” – Gerard Mortier

“Opera duikt op aan het einde van de 16de eeuw, op het moment dat alle elementen die de kunstgeschiedenis van de moderne tijden uitmaken, zich definitief hebben geïnstalleerd. Ik ben ervan overtuigd dat de moderne tijden op hun einde lopen. Dat heeft verschillende redenen, vooral economische: deze Westerse, Europese maatschappij stevent onvermijdelijk op een grote crisis af. Het succes van de opera hangt daar ook mee samen, omdat hij de meest typische kunstvorm van de moderne tijden is. Volgens mij is hij nu op het hoogtepunt. Zijn rol zal uitgespeeld zijn met het einde van de moderne tijden.”
(…)
“Europa heeft afgedaan. De partijpolitiek heeft ons totaal verloederd. De politici hebben sinds de Tweede Wereldoorlog veertig jaar de tijd gehad om Europa een gezicht te geven, ze zijn er niet in geslaagd. De kunstenaars zijn de enigen die Europa een gezicht hebben gegeven. Wij hebben een Europese kunst geschapen. Maar we staan alleen.”

Etcetera 10, 1985-04, jaargang 3
Lees hier het complete interview.

in memoriam
Leestijd 1 — 4 minuten